tiistai 10. huhtikuuta 2018

Palveluksessasi tilitoimisto ilman kirjanpitäjää?


Teknologia vaikuttaa, tai pyrkii vaikuttamaan ympäristömme ja toimintatapojemme muutokseen juuri nyt, ja ennennäkemättömällä vauhdilla. Kehitys vaatii kuitenkin myös veronsa. Ensimmäiset kuolonuhrit saatiin kehitystyössä, jossa testattiin ajoneuvoa ilman kuljettajaa.

Voisiko tilitoimisto toimia tulevaisuudessa tekoälyn voimin, ilman kirjanpitäjiä? Ja minkälaisen kehitystyön jälkeen voisimme olla varmoja, ja luottaa vain ja ainoastaan teknologiaan?


Teknologia on muokannut tilitoimistoalaa jo vuosikymmeniä. Matka kauppamiehen kirjanpidosta sähköiseen kirjanpitoon on ollut vaiherikas, mutta muutokset ovat kuitenkin lähes aina tapahtuneet pienin askelin. Teknologian tuomat muutokset eivät välttämättä ole näkyneet heti, eivätkä välittömästi, mutta kun katsoo viimeisiä vuosikymmeniämme, niin siirtyminen on ollut todellista, ja vauhdikasta. Sähköiset ratkaisut eri muodoissaan, ei vain sähköisenä taloushallintona, ovat tästä hyvä esimerkki.

Siirtyminen kohti uusia toimintatapoja syntyy monesti joko todellisista tarpeista ja osoitetuista hyödyistä, asiakkaiden vaatimuksista, ja/tai lainsäädännön muutoksista. Luonnollisesti tähän on vaikuttanut teknologioiden yleinen kehittyminen ja hyödyntäminen, luoden mahdollisuuksia yhä pienemmissä mittakaavoissa. Teknologia mahdollistaa, mutta ei useinkaan toimi ilman ammattilaista.

Taloushallinto on lukujen ja laskennallisten toimintojen myötä ollut otollinen maaperä toteuttaa teknisiä järjestelmiä ja ratkaisuja. Mutta minne olemme seuraavaksi menossa?

Tekoäly, keinoäly, koneäly. Ne eivät ole yhtään mitään, jos niillä ei ole toimintaympäristöä. Tekoäly viittaa keinotekoiseen, ulkokuorelta kauniiseen lopputulokseen, jolta puuttuu sisältö. Kauppa ja vaihdanta, laskut ja tositteet, lait ja asetukset, asiakkaat – ja teknologia – luovat tulevaisuudessakin meidän toimintaympäristön. On muistettava, että tämän toimintaympäristön luomme me, yhdessä teknologian kanssa. Koneet ja tekoälyt toimivat meidän ohjaaminanne, välittömästi tai välillisesti.

Tilitoimistoissa tarvitaan jatkossakin älykkäitä talouden ammattilaisia, mieluummin kuin vain ja ainoastaan keinoälyisiä teknologioita. Tärkeää on kuitenkin tunnistaa ja ymmärtää kokonaisuus. Aina on olemassa edelläkävijöitä, ja uusien toimintatapojen kokeilijoita. Heitä tarvitaan, jotta kehitystä tapahtuu. Taloushallinnon ammattilaisten tulee tässä kokonaisuudessa ymmärtää uusien teknologioiden mahdollisuudet, mutta myös uhkakuvat. Maailma muuttuu, ja niin muuttuvat myös tilitoimistot - ja kirjanpito. Uuden oppimiseen kannattaa panostaa. Meidän kannattaa olla kiinnostuneita myös teknologioiden tuomista uusista mahdollisuuksista.

DigiTili-ajatuksin,
Henri T. 
Yliopettaja, KTT
DigiTili 2020 -hankkeen projektipäällikkö
SeAMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti