torstai 17. toukokuuta 2018

"Kirjanpitäjä ei ole vain numeroiden kirjaaja ja ylösmerkitsijä, vaan kirjanpitäjän tulee osata kohdata yrittäjä ja yrittäjän huolet"


Hei,
 
DigiTili 2020 –hankkeen ensimmäinen osio, johdantojakso ”Tilitoimistojen roolin muutos”, eteni hienosti ja vuorovaikutteisesti. 

Tavoitteena oli tuoda esille isoa murrosta tilitoimistoalalla, joka selkeästi on tilitoimistopalveluiden sähköistyminen ja sähköistäminen. Pienet tilitoimistot ovat isojen tilitoimistoketjujen puristuksessa. Isoilla tilitoimistoketjuilla on resursseja kehittää niin sähköisiä palveluita kuin muitakin lisäarvopalveluita. Väistämättä tämä kuitenkin tarkoittaa myös muutosta pienissä itsenäisissä tilitoimistoissa. Oma asema on löydettävä, ja palvelutarjontaa on mahdollisesti uusittava tai muutettava, mutta niillä resursseilla joita pienellä tilitoimistolla on käytettävissään.

 
Tilitoimiston muutos tarkoittaa väistämättä myös kirjanpitäjän roolin muutosta. Ensimmäisen koulutusjakson ensimmäisen päivän (18.4.) perusteella kohdennettiin seuraavaa koulutuspäivää (16.5.). Toisen tapaamiskerran aiheena olikin nimenomaisesti kirjanpitäjän roolin muuttuminen digitalisaation myötä ja isojen, ehkä jopa kasvottomien, tilitoimistojen markkinoilla.


Kun digitalisaatio lisääntyy, kirjanpitäjien ruutityöt automatisoituvat ja aikaa vapautuu muihin, mahdollisesti uusien asiakkaiden hankintaan tai muiden lisäavopalveluiden tarjoamiseen. Yrittäjä turvautuu useimmiten joko tilintarkastajan tai kirjanpitäjän apuun, kun tarvitsee taloudellista neuvontaa. Kirjanpitäjällä on avainrooli yrittäjän, sekä yrittäjän henkilökohtaisen että yrityksen, talousasioiden ohjauksessa. Yrittäjä ei kuitenkaan useinkaan osaa itse kysyä neuvoa ja vaikutusta yrityksen taloudellisten tunnuslukujen muutokseen kirjanpitäjältä, ennen isoja investointeja ja hankintoja. 

Havainto on, että tilitoimiston ja erityisesti kirjanpitäjän tai asiakasta palvelevan henkilön pitää osata kuunnella asiakasta. Kirjanpitäjän roolin muutos tarkoittaakin, että kirjanpitäjä ei ole vain numeroiden kirjaaja ja ylösmerkitsijä, vaan kirjanpitäjän tulee osata kohdata yrittäjä ja yrittäjän huolet, ja mieluummin ennen kuin on liian myöhäistä. Tilitoimiston asiakkuuteen liittyy erityispiirteitä: Asiakas tarvitsee lakisääteisiä palveluita, toisaalta se turvautuu kertomaan myös henkilökohtaisia haasteita, ja kolmantena kirjanpitäjän pitäisi osata esittää asiakkaalle ohjeita ja neuvoja, myös hyvin suoraviivaisesti! Kaikki tämä tarkoittaa, että tilitoimiston ja kirjanpitäjän pitää osata kuunnella asiakasta. Tämä on myös uusi näkökulma kirjallisuudessa esitettyihin perinteisiin kirjanpitäjän roolimalleihin.

Aurinkoisin terveisin,

Henri Teittinen, hankkeen projektipäällikkö


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti